De ce un cal negru?

Este adevarat ca eroii din basme si caii lor albi ne-au fost livrati ca un dat. Si atunci poate e firesc sa va intrebati: de ce un cal negru? Un cal negru este un cal care nu e luat in seama la startul cursei; nimeni nu pariaza pe el, dar trece primul linia de sosire.

Expresia isi are originea in romanul “Tanarul duce” al lui Benjamin Disraeli, in care protagonistul asista la o cursa castigata in mod surprinzator de un cal negru, despre care nici nu observase ca figureaza in lista participantilor. Aceasta expresie a facut cariera in Statele Unite. Cai negri au fost considerati la vremea lor presedintii americani Abraham Lincoln si Jimmy Carter, care nu au plecat ca favoriti in cursele lor electorale ce aveau sa ii duca la Casa Alba. Si Obama ar putea fi inclus in “familia” cailor negri

Dar calul negru nu a ramas apanajul politologilor. Si in domeniul cinematografiei, de pilda, presa americana numeste cal negru un film sau un actor care obtine in mod neasteptat un Oscar. V-ati putea pune in mod legitim intrebarea: e posibil ca un cal negru sa abandoneze cursa? E implicit “condamnat” sa treaca primul linia de sosire? In aceasta carte, calul negru trebuie sa decida daca merge pana la capat sau abandoneaza.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s