TOM HANKS, CE-AI FACUT DIN FORREST GUMP? LARRY CROWNE E UN BIET EPIGON…

Posted: august 27, 2011 in Film
Etichete:, , , ,

Tom Hanks in Larry CrowneForrest Gump este un film care m-a impresionat si m-a influentat. Nu intamplator “Abandonul calului negru” incepe si se termina cu referiri la Forrest Gump. Iar Forrest Gump nu poate fi decat Tom Hanks.

Pentru Tom Hanks am tinut sa vad “Larry Crowne”. Ei bine, n-a meritat! Marele actor n-a reusit sa salveze un film mediocru si plictisitor. Asa cum Hagi a fost genial ca fotbalist si neperformant ca antrenor, si Hanks a picat cu brio examenul ca producator, scenarist si regizor. Noroc ca a fost si pe “teren” si a mai driblat din cand in cand – prin cele cateva momente de virtuozitate actoriceasca – banalitatea obositoare a acestei comedii chinuite, care nu prea reuseste sa spuna nimic nimanui.

Personajul lui Tom Hanks, Larry, se vrea a fi un soi de Forrest Gump cu vreo 20 de ani mai intelept sau doar mai batran, dar la fel de inocent si de apt sa gaseasca in el resurse nebanuite de a o lua de la capat cand totul pare pierdut. Julia Roberts este din nou profesoara, ca si in “Mona Lisa Smile”. Rezultatul acestei combinatii de personaje mai mult preluate decat prelucrate este insa cel putin dezamagitor. Pentru un film care se vrea o comedie romantica tesuta in jurul a doi mari actori, personajele lui Hanks si Roberts petrec mult prea putin timp impreuna – si acela cusut cu ata alba…

In plus, drama lui Larry, un etern “angajat al lunii” care este concediat pe neasteptate si se straduieste sa se reinventeze, este abordata superficial. Tensiunea dramatica aproape ca nu exista, de parca realizatorii s-au temut sa nu-l streseze prea mult pe spectator cu vreo problema serioasa din viata reala. Pierderea locului de munca si a a casei sunt tratate cu un umor ieftin si fortat. De fapt, toate momentele care i-ar fi putut conferi acestui film o adiere de profunzime sunt ratate cu o perseverenta demna de o cauza mai buna.

Mama lui Forrest Gump spunea ca viata e ca o cutie cu bomboane – daca nu o deschizi nu vei afla ce gust au acestea. Am deschis cutia “Larry Crowne” si am ramas cu un gust amar… Sper insa ca este doar o fotografie miscata din filmul exceptional al carierei unui actor cu totul special.

Daca as avea privilegiul de a schimba cateva vorbe cu Tom Hanks, i-as spune: Te rog mult sa nu dai legenda lui Forrest Gump pe comedioara lui Larry Crowne! E o afacere proasta…. Mai bine ai ramane Forrest. Sau naufragiatul. Sau Viktor cel naufragiat intr-un “terminal” de aeroport. Sau, poate, agentul FBI care nu se da batut din “Prinde-ma daca poti”. Sau cine vrei tu din tot ce ai fost…

Tom, esti un actor mult prea mare ca sa te dai acum pe mana unui regizor si a unui scenarist de duzina! Altfel vor circula si pe seama ta bancuri precum cel cu Sergiu Nicolaescu. Cum, nu-l stiti pe Nicolaescu? A, nu stiti bancul… Vi-l spun eu: Regia: Sergiu Nicolaescu. Scenariul: Sergiu Nicolaescu, dupa o idee de: Sergiu Nicolaescu. In rolul principal: Sergiu Nicolaescu. Si in rolul chinezului: Sergiu Nicolaescu.

Si in cinematografie, ca si in viata, ce-i prea mult strica. Iar de la Forrest Gump la Larry Crowne e o cale atat de lunga incat ar fi fost mai bine ca aici sa nu se ajunga. Necazul e ca, pentru a stabili cat de mult e prea mult, trebuie sa treci granita si sa privesti inapoi. Nu cu manie. Doar cu luciditate. Si cred ca Tom Hanks va avea puterea sa faca asta…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s